yf-banner yf-banner-line-ext

Ystadiana

Ystadiana 2007Ystadiana 2011

Årsböcker
Ystads Forminnesförening har under namnet Ystadiana producerat årsböcker sedan 1967. Dessa trycks i en begränsad upplaga och kan beställas i samband med betalningen av årsavgiften.  Vissa av årsböckerna kan även köpas i receptionen i Klostret eller beställas genom att ringa 0411-577 859 alternativt skicka  e-post till: info@ystadsfornminnesforening.se

Personregister för Ystadiana
För alla årsböckerna finns ett personregistersom innehåller referenser till samtliga personnamn i böckerna. Detta register är uppdelat i fem delar vilka du kan läsa genom att trycka på knapparna nedan:

PDF nedladdningsknapp1

PDF nedladdningsknapp2

PDF nedladdningsknapp3

PDF nedladdningsknapp4

PDF nedladdningsknapp5

Övrigt

Fornminnesföreningen har ett antal andra skrifter och böcker att erbjuda. Dessa kan köpas i Klostret

Lista över YFs utgivna skrifter

Lista över alla av Ystads Fornminnesförening utgivna skrifter och i de flesta fall med innehållsförteckning

.PDF nedladdningsknapp

<< Se böckerna här

För närvarande kan böcker och andra skrifter från Fornminnesförening beses och köpas i receptionen i Klostret.

Medlemmar kan också beställa genom att ringa till Fornminnesföreningen, tel 0411 - 577859.

Vintern när  svenskarna eldade upp Ystad”
av Gert Jeppson
kan köpas i Klosterkassan för 150 kr (medlem 100 kr)

Vintern_då_svenskarna-s

En av Fornminnesföreningens klenoder:

Ystadstillverkade Cederholms ångbil, vagn nr 2, årsmodell 1894.

Finns att beskåda på Militärmuséet på regementsområdet.

Cederholm-IMGP1037

Bilen skänktes år 1915 till Ystads Fornminnesförening och har på senare år visats i Johannamuseet i Skurup. Där har den vårdats och mått väl under många år men återkommer till Ystad och visas i Militärmuseet på regementsområdet.

Återinvigningen av bilutställningen i Ystad var den 23 juni 2013 kl 12

De senaste årens Ystadianor

Ystadiana 2018
”Gå i Kloster!”
Glimtar från 25 års museihistoria.

yd_20180001-v2

yd_2018

Läs och njut av Håkan Nilssons fantastiska förmåga att återberätta sina minnen från ett långt “klosterliv”...

Boken finns att köpa i receptionen i Klostret!

Ystadiana 2017
”Den högst originella
fröken Charlotte Berlin”

För 750 år sedan, 1267, grundlades klostret i Ystad. En grupp franciskaner, eller gråbröder som de ofta kallats, gavs möjlighet att etablera sig i den då framväxande staden
...Omslag Ystadiana 2017
Så inleds baksidestexten till 2017 års Ystadiana, som ägnas helt klosterjubileet och ger genom sju artiklar en exposé över väsentliga delar av klostrets historia.

.

Ystadiana 2016
”Den högst originella
fröken Charlotte Berlin”

Ur baksidestexten:
Att ge en heltäckande bild av Charlotte Berlin och hennes liv är svårt med de knappa uppgifter som finns om henne, men bokens skribenter gör ett försök genom att presentera henne med olika utgångspunkter och under olika teman.Ystadiana-2016-CB-framsida Förhoppningen är att den sammantagna läsningen avslöjar lite mer om den starka, begåvade, säregna, mytomspunna och högst originella fröken Charlotte Berlin.

Ystadiana 2015
”Handbok över gamla Ystad”

beskriver den gamla byggnationen, dess ägare och byggherrar. Dessutom får gatunamnen sin egen historia berättad..
Ystadiana 2015

Boken är en omarbetad och modern upplaga av den gamla handboken som kom ut senast 199

Ystadiana 2014
Himmelskt vackert – vävnader från Österlen
Boken är skriven i samband med utsällningen med samma namn på Klostret.Ystadiana2014-nyheter

Klicka på boken för att läsa författarlista och baksidestexten!

Se YAs artikel>>

Se SkD artikel>>

Ystadiana 2013
“Ystads historia i kartor”

Y2013-omslag-p1

Ystadiana 2013 Ystads historia i kartor En resa under 600 år

Ystad har haft stor betydelse för Skånes utveckling ända sedan 1200-talet. Stadens historia är väl dokumenterad, men en framställning av dess geografiska bild genom tiderna har saknats. I Ystads historia i kartor finns denna bild samlad och genom ett unikt kartmaterial berättas stadens historia under sexhundra år.

Den äldsta kartan är från 1427 och det är då som Ystad finns omnämnt på en karta för första gången. Kartans upphovsman är den kände danske kartografen Claudius Clavus. Därefter följer knappt hundra olika kartor som visar stadens utveckling, eller tänkta utveckling, under nästan sexhundra år. De vackra kartorna är många gånger helt unika och har aldrig tidigare visats för en större publik. Den sista kartan är en översiktsplan från 2005 och boken avslutas med en flygbild från 2013.

Ystads historia i kartor är den ultimata boken för alla som är intresserade av stadens roll i historien men även för alla som fascineras av Kartor.

Ystads Fornminnesförening – Historiska Media

Se artikel i YA >>  och i

Skånska Dagbladet >>

Ystadiana 2012
”Ystads Klosterträdgårdar och gråbröderna under medeltiden”

av Barbara Johnson Kihlman
och
Lucas Gölén
Finns  att hämta eller köpa i Klostrets reception ystadiana-2012-front-150

Boken är skriven till minnet av Klosterrenoverin gens färdigställande 1912.
Klicka på boken för att läsa baksidestexten!

Ystadiana 2011
”Hantverkare och Företagare i Ystad 1847–2011”

om Hantverksföreningens i Ystad historiaYstadiana 2011 är gjord i samarbete med Hantverks- föreningen.

Ystadiana 2010
...tacka vet jag bruket

Sockerbrukets i Köpingebro historia Årsbok_2010_w-smberättad av
Mats Greiff
och
Jan Thorsson

Ystadiana 2009
 “Fotograferna i Ystad”

De äldsta fotograferna och deras teknik och alster beskrivs av Hans Permbo.Årsbok_2009_w_sm

Boken finns fortfarande att köpa i Klostrets reception, liksom de flesta av övriga böcker på denna sida.

Ystadiana 2008
“Makten och Heligheten”

db_Ystadiana 2008
Precis som Rom skapades inte Ystad på en dag. Den stads-
utveckling som en gång började pågår än i dag.