yf-banner yf-banner-line-ext
Nyheterknapp1 (2)

Bilderna är oftast länkar till andra platser - klicka därför gärna på dem för mer information

Föreningsnytt

Länkar till föreningsnyheter

OBS!
Betala gärna medlemsavgiften och Ystadiana på
YFs Bankgiro 890-2868.

För 2016 är avgiften kr 150:- för huvudmedlem samt oförändrat kr 50:- för familjemedlem.
Särskild avgift för Sub Rosa har slopats och alla YFs medlemmar
kan nu deltaga i Sub Rosas aktiviteter på samma villkor.

Priset för årsboken Ystadiana 2016 är 250 kr - men som medlem får du den för endast 175 kr. Om du vill ha den hemsänd tillkommer 65 kr.

Här är en användbar länk till Riksantikvarieämbetets bildregister:

kringla-RAÄ-logo

Prova på genom att trycka på kringlan!

Programmet för våren 2015 -  kan  hämtas gratis på Klostret

- men som medlem får du det också hemskickat!

Medlemmar får också broschyren om Klostret - det är bara att hämta mot uppvisande av medlemskortet.

Ystadiana 2013
”Ystads Historia i Kartor”

Pris: 300 kr - för medlem 225 kr.
Hemsändning, porto 65 kr

Y2013-omslag-p1

Ystadiana 2013 Ystads historia i kartor En resa under 600 år

Ystad har haft stor betydelse för Skånes utveckling ända sedan 1200-talet. Stadens historia är väl dokumenterad, men en framställning av dess geografiska bild genom tiderna har saknats. I Ystads historia i kartor finns denna bild samlad och genom ett unikt kartmaterial berättas stadens historia under sexhundra år.

Den äldsta kartan är från 1427 och det är då som Ystad finns omnämnt på en karta för första gången. Kartans upphovsman är den kände danske kartografen Claudius Clavus. Därefter följer knappt hundra olika kartor som visar stadens utveckling, eller tänkta utveckling, under nästan sexhundra år. De vackra kartorna är många gånger helt unika och har aldrig tidigare visats för en större publik. Den sista kartan är en översiktsplan från 2005 och boken avslutas med en flygbild från 2013.

Ystads historia i kartor är den ultimata boken för alla som är intresserade av stadens roll i historien men även för alla som fascineras av Kartor.

Ystads Fornminnesförening – Historiska Media

Se artikel i YA >>  och i  Skånska Dagbladet >>

Böcker

Årsboken

Ystadiana 2016
Den högst originella
fröken Charlotte Berlin

Ur baksidestexten:
Att ge en heltäckande bild av Charlotte Berlin och hennes liv är svårt med de knappa uppgifter som finns om henne, men bokens skribenter gör ett försök genom att presentera henne med olika utgångspunkter och under olika teman. Förhoppningen är att den sammantagna läsningen avslöjar lite mer om den starka, begåvade, säregna, mytomspunna och högst originella fröken Charlotte Berlin.

Boken finns nu tillgänglig för köp och avhämtning i Klostrets reception.

Ystadiana-2016-CB-framsida

Ystadiana 2015
Handbok över gamla Ystad
beskriver den gamla byggnationen, dess ägare och byggherrar. Dessutom får gatunamnen sin egen historia berättad..

Boken är en omarbetad och modern upplaga av den gamla handboken som kom ut senast 1993

Boken finns nu tillgänglig för köp och avhämtning i Klostrets reception.

Ystadiana 2015

Ystadiana 2014
”Himmelskt vackert – vävnader från Österlen”

Finns  att hämta eller köpa i Klostrets reception

Boken är skriven i samband med utsällningen med samma namn på Klostret.

Klicka på boken för att läsa författarlista och baksidestexten!

Se YAs artikel>>

Se SkD artikel>>

Ystadiana2014-nyheter
YF-logo-transp

Samlingarna

En av Fornminnesföreningens klenoder:

Ystadstillverkade Cederholms ångbil, vagn nr 2, årsmodell 1894.

Finns att beskåda på Militärmuséet på regementsområdet.

Cederholm-IMGP1037

Bilen skänktes år 1915 till Ystads Fornminnesförening och har på senare år visats i Johannamuseet i Skurup. Där har den vårdats och mått väl under många år men återkommer till Ystad och visas i Militärmuseet på regementsområdet.

Invigningen var den 23 juni 2013 kl 12